Een vraag waar veel woning en bedrijfspand eigenaren mee te maken krijgen is of de groepenkast vervangen moet worden. Over het algemeen is dit alleen nodig wanneer de elektrische installatie veranderd. Een nieuwe groepenkast plaatsen vanwege ouderdom wordt niet vaak gedaan.
Groepenkast vervangen vanwege ouderdom?
Wanneer je het gevoel hebt dat de oude groepenkast niet (meer) veilig is dan kan het een optie zijn om deze te laten vervangen. Hiervoor kan je het beste een elektricien de huidige situatie laten beoordelen. Deze kan door ervaring en metingen snel inschatten of de huidige groepenkast nog veilig is en als je ook geen problemen ervaart dan is vervangen niet nodig. Zelfs wanneer je nog werkt met stoppen die je in de kast draait en fysiek moet vervangen wanneer er eentje stuk gaat hoeft dit geen reden te zijn om tot vervanging over te gaan.
Uitbreiden elektrische installatie
De reden waarom een groepenkast meestal wordt vervangen is omdat deze te beperkt is. Vooral met woningen van voor de jaren 80 zie je vaak een gebrek aan verschillende groepen. En dat is wel logisch. Er is sinds die tijd veel veranderd qua elektriciteitsgebruik.
Oude, nieuwe stroomgebruikers
Er zijn in de jaren 90 en beginjaren 2000 al veel nieuwe stroomgebruikers bijgekomen. Behalve de wasmachine, die traditioneel vaak een eigen stroomgroep heeft, is er inmiddels vaak ook een droger bijgekomen welke veel ampères stroom gebruikt en dus eigenlijk een eigen groep nodig heeft of anders niet tegelijk met andere grootverbruikers aan kan. Maar ook een vaatwasser, elektrisch koken, magnetron en vergeet de elektrische deken niet!
Nieuwe stroomgebruikers
Maar de laatste jaren zijn we nog meer overgegaan op elektriciteitsgebruik én niet te vergeten het opwekken daarvan. Denk aan een airco, elektrische of hybride auto en (deels) elektrisch verwarmen met een warmtepomp of elektrische kachel. Maar ook voor zonnepanelen is vaak een uitbreiding van de elektrische installatie nodig. Deze wekken elektriciteit op in plaats van dat ze stroom verbruiken maar dit moet wel door draden naar de groepenkast. Het vermogen kan hierbij flink oplopen. Zelf tot zover dat er een krachtsstroom aansluiting nodig is.
Nieuwe kabels laten aanleggen
Kortom, meestal wordt een oude groepenkast vervangen omdat er uitgebreid wordt. En wanneer je dan toch overgaat tot vervangen dan is het verstandig om meteen veel extra groepen toe te voegen. Niet zelden wordt bij vervanging het aantal groepen verdubbeld! Hierbij moeten vaak natuurlijk ook kabels door de woning of het bedrijfspand worden getrokken en dat is dan meestal ook de grootste kostenpost. Soms, als je zelf handig bent en het pand goed kent, kan je de kabels (deels) ook zelf aanleggen om kosten te besparen. Het aansluiten kan dan eventueel door het installatiebedrijf worden gedaan.
Offerte groepenkast vervangen
Voor installatiebedrijven is het vervangen van een groepenkast vaak een lucratieve klus die ze graag aannemen. Vaak kan er extra worden verdient doordat er nieuwe kabels voor nieuwe groepen moeten worden aangelegd. Het is dan ook verstandig meerdere bedrijven uit te nodigen om de situatie te bekijken en een advies en offerte te laten uitbrengen. Let er hierbij ook op hoeveel nieuwe groepen er worden toegevoegd en hoe men eventuele nieuwe kabels wil aanleggen. Hier zit veel verschil in en de makkelijkste manier kan weleens veel lelijke kabels in het zicht betekenen. Het mooiste is het als kabels onzichtbaar boven het plafond, onder de vloer en door spouwmuren kunnen worden getrokken. Dit kost meer tijd en dus geld maar dan heb je geen lelijke kabels in het zicht.