Werving en selectiebureaus: Onoverkomelijk, een werving & selectie strijd

Een veel besproken onderwerp; de vergrijzing en de gevolgen voor de arbeidsmarkt. Het personeelsaanbod zal door de vergrijzing afnemen. Wat zijn hiervoor de gevolgen voor de werving en selectie branche?

In eerste instantie zijn de gevolgen gunstig! De verwachting is namelijk dat de flexibele schil bij bedrijven aanzienlijk zal groeien. Niet alleen de uitzendbureaus, detacheringbureaus en payroll bureaus van Nederland het drukker zullen krijgen, maar ook de werving en selectie bureaus van vast personeel, want de vraag naar vast personeel zal uiteindelijk ook toenemen, dat is een simpele optelsom.

Strijd

Door de huidige gang van zaken komen o.a. de werving en selectiebureaus in een vicieuze cirkel. Het volgende is namelijk het geval; het CV-schuiven’ en ‘over de schutting gooien’ zal weldra weer van start gaan en is eigenlijk nooit weggeweest. Elk bureau wil de concurrentie te snel af zijn en als eerste een kandidaat bij een opdrachtgever aanbieden. Er worden zelfs targets aan consultants en intercedenten afgegeven om elke week een x-aantal kandidaten toe te voegen aan de database. Ook zijn er voorbeelden bekend van zogenaamde ‘spookvacatures’, dit alles om de database goed gevuld te krijgen en te houden. Slim? Misschien wel, maar ethisch verantwoord, dat is weer een ander verhaal.

De slachtoffers hiervan zijn de opdrachtgevers en de kandidaten (die soms zelfs worden voorgesteld bij bedrijven zonder het te weten), waarbij de opdrachtgever natuurlijk wel meer invloed kan uitoefenen dan de kandidaat. Denk hierbij aan een duidelijke policy met betrekking tot het inlenen van extern personeel.

Binnen de sector arbeidsbemiddeling is de kwaliteit de afgelopen jaren een discussiepunt geweest. Vooral in de tijd dat er meer vacatures waren dan kandidaten werden er bij de kwaliteit vraagtekens gezet. Dit veranderde in 2009 toen de sector in een rustiger vaarwater kwam. Door de crisis hebben veel dienstverleners kritisch gekeken naar de organisatie waardoor er een verbetering in de dienstverlening is gekomen. Echter, gezegd wordt dat de crisis te kort zal zijn om in deze sector van een totale marktzuivering te kunnen spreken.

De werving & selectie van kandidaten is een vak, noem het zelfs een kunst. Deze erkenning krijgt het echter nauwelijks in het Nederlandse bedrijfsleven en bovenstaande situatie zal dat ook niet positief beïnvloeden. Onterecht? Misschien niet eens, maar wel een bittere pil voor die werving en selectie bureaus die veel tijd stoppen in het zoeken naar de juiste kandidaat voor hun opdrachtgever en kwaliteit nastreven. Wil je weten wat werving en selectie precies is? Klik dan hier voor de encyclopedie Wiki over werving en selectiebureaus.