Tegenwoordig kopen veel mensen een blokhut voor de tuin. Een blokhut kan heel erg handig zijn voor het opbergen van tuingereedschap en dergelijke, maar ook voor bijvoorbeeld het gebruik van een buitenkeuken of een gezellige bar. Een blokhut in de tuin geeft een gezellige en knusse uitstraling. Blokhutten zijn te koop in veel soorten en maten. De aanschaf van een blokhut kan zo duur en goedkoop en zo eenvoudig of luxe gemaakt worden als iemand maar wenst. Tegenwoordig kun je heel goed een goedkope blokhut of goedkope tuinhuizen vinden van goede kwaliteit.
Wat is een blokhut?
Een blokhut is een niet al te groot eenvoudig huisje van boomstammen of houten balken die in de hoeken in elkaar zijn gezet door inkepingen. Van oudsher zijn veel blokhutten te vinden in Scandinavië en berggebieden in heel Europa. In het verleden bouwden Europese kolonisten in de Verenigde Staten blokhutten voor (tijdelijke) huisvesting. Deze stijl zien we in de Amerikaanse huizenbouw nog altijd terug.
De massieve houten wanden hebben een redelijke isolatie. Deze voldoen uiteraard niet aan de huidige isolatie normen. De wanden van blokhutten worden door het dak, welke aan de zijkanten oversteekt, mooi droog gehouden. Meestal staat de blokhut op een fundament van steen. Door deze constructie gaat het hout niet rotten en wordt het tuinhuis niet door insecten aangevreten, waardoor het langer meegaat en daarmee duurzaam te noemen is.
Verschillen tuinhuis en blokhut
Het grootste verschil tussen tuinhuizen en blokhutten zit dus in de bouwconstructie. Een blokhut is opgebouwd uit balken of boomstammen die in elkaar passen door uitsparingen en is daarmee tevens erg solide. Bij een tuinhuis bestaat de bouwconstructie voornamelijk uit kaders met planken. Door de solide constructie is de blokhut veel sterker en is deze veel beter bestand tegen de verschillende weersinvloeden dan een tuinhuis. Om voorgaande redenen gaat een blokhut langer mee dan een tuinhuis. Materialen die voor een blokhut worden gebruikt zijn veel zwaarder en robuuster dan bij de tarditionele tuinhuizen. Qua uiterlijk is een blokhut eenvoudig te noemen en is een tuinhuis veel sierlijker. De keuze is natuurlijk sterk afhankelijk van “smaak”.
Redenen om een blokhut in de tuin te plaatsen
Als er ruimte is in je tuin voor een blokhut, is deze erg praktisch en geeft deze je tuin tevens een leuke sfeer. Misschien wil je de blokhut gebruiken als opbergruimte voor fietsen, tuinmeubels en tuingereedschap of wil je in de tuin een extra tuinhuisje voor een bar, werkkamer, sauna of buitenkeuken. De mogelijkheden zijn enorm.
Waar op te letten bij de aanschaf?
Afmetingen
Denk van tevoren goed na over de afmetingen van de blohut die je wilt kopen. Een te grote blokhut in je tuin neemt veel ruimte weg en het staat bovendien niet erg elegant als je tuin één grote blokhut is. Het ruimtelijke aspect is belangrijk. Denk ook goed na waarvoor je de blokhut wilt gebruiken, zodat je een goede inschatting kunt maken van de ruimte die je wilt aan de binnenkant van de blokhut.
Model en type
Er zijn blokhutten in veel verschillende vormen. Dit is uiteraard een kwestie van smaak, maar het is wel belangrijk dat de blokhut praktisch is voor het doel waarvoor je deze wilt gebruiken. Hoe dikker de wanden van de blokhut, hoe sterker deze is en hoe beter de isolatiewaarde zal zijn. Dit hangt natuurlijk ook af van het budget. Hoe dikker de wanden hoe duurder de blokhut zal zijn.
Het dak
Er zijn veel verschillende typen daken mogelijk. Hierbij valt o.a. te denken aan onderstaande daken:
- Het traditionele zadeldak.
- Een eenvoudig plat dak.
- Een piramide dak.
- Een rond dak.
- Een dak dat schuin afloopt naar één kant.
Daarnaast is het materiaal waarvan het dak gemaakt is belangrijk. Let op, niet alle soorten daken zijn te combineren met alle materialen. Een plat dak met dakpannen gaat natuurlijk niet. Denk aan onderstaande materialen:
- Dakpannen
- Shingles
- Dakleer
Alle soorten materialen voor het dak hebben voordelen en nadelen. Er zitten grote verschillen tussen het onderhoud en de levensduur van de daken. Laat u hierover goed informeren voordat u overgaat tot aankoop.
Ramen en deuren
Welke ramen en deur(en) wil je? Bijvoorbeeld een dubbele deur in plaats van een enkele deur of een schuifpui om ruimte te besparen. Of misschien wil je er meerdere deuren in. Moet de deur naar buiten of naar binnen open gaan? Hoeveel ramen en deuren moeten er in zitten? Wil je thermopeen of enkel glas? Soorten ramen waaruit te kiezen valt:
- Een vast raam die niet open kan.
- Een uitzetraam.
- Een draai-kiepraam.
- Een vleugelraam.
Uitbreidingen
Aan het begin van dit artikel schreef ik al dat een blokhut zo eenvoudig of luxe gemaakt kan worden als je maar wilt. Er zijn dan ook heel wat uitbreidingen mogelijk. Hierbij valt onder andere te denken aan:
- Een veranda.
- Een extra terras.
- (Vaste) bloembakken.
- Een overkapping of combinatie met carport.
Zelfbouw of laten bouwen
Vergunningplicht
Zeker niet onbelangrijk is om na te gaan of de blokhut vergunningplichtig is. Dit verschilt per gemeente in Nederland en hangt meestal af van de grootte en de hoogte. De gemeente kan u deze vraag beantwoorden. U wilt niet achteraf geconfronteerd worden met dreigbrieven over het afbreken van de blokhut van de gemeente als u geen vergunning heeft aangevraagd. Begin dus met de aanvraag van een vergunning zodra u weet wat u precies wilt.
Samenvatting
Ga voorafgaand aan de aanschaf eerst bij jezelf te rade waarvoor je de blokhut wilt gaan gebruiken. Denk ook goed na over de grootte en de luxe die je wilt hebben, uiteraard rekening houdend met het budget en vraag voorafgaand aan de aankoop een vergunning aan bij de gemeente waarin u woont!
Voor meer links en informatie over een blokhut goedkoop aanschaffen.
Wij wensen je veel succes maar ook zeker veel plezier bij de aanschaf van je nieuwe blokhut!