Na lang wikken en wegen heb je besloten een tuinschutting te plaatsen. Het aanbod aan schuttingen is groot, maar je hebt gekozen voor hout en planken. Een andere belangrijke knoop die hebt doorgehakt is dat je geen deskundigen in de arm neemt, maar de job zelf zal uitvoeren.
Situatieschets
Om niet voor onaangename verrassingen te staan, is het belangrijk om een situatieschets te maken en de afmetingen van de tuinafscheiding goed te berekenen. Zo kun je het aantal palen, deuren, schermen en of planken goed tellen en uitmeten. Een andere belangrijke keuze die je moet maken is of het hout horizontaal of verticaal komt. Net als bij het opzetten van andere bouwwerken is het belangrijk om eerst te zorgen voor een goede vlakke werkvloer. Om als je eenmaal bent begonnen, ook gestadig door te kunnen gaan, is goed werkmateriaal erg belangrijk. De juiste gereedschappen zijn essentieel.
Duurzaam
Als je eenmaal je schutting hebt, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Stel je eens voor dat het hout niet deugt en je binnen de korte keren opnieuw kunt werken aan je tuinscherm. Deze narigheid kan worden voorkomen door hout te kopen dat met een speciale vloeistof onder hoge druk is behandeld. Een schutting heeft meestal een standaardbreedte van 1.80 meter. Meet dus eerst de totale lengte waarover de schutting moet komen en deel dat door 1.8. Dan weet je hoeveel palen je nodig hebt. Geef voor jezelf aan waar de eerste en laatste paal komt te staan. De lengt van een paal is gelijk aan de hoogte van de schutting vermeerderd met een derde. Met een grondboor of een schop kun je gaten maken in de grond om de palen te kunnen plaatsen. De gaten moeten ruim 0,60 m diep zijn. Doe er eerst wat betonmortel of snelcement in en zet de paal recht. Dit kun je met een waterpas meten. Wanneer alle palen precies goed staan, dan kun je de planken tussen de delen vastmaken of vastschroeven.
Onderhoud
Wanneer je tuinschutting er eenmaal staat, ben je nog niet klaar. De vraag rijst hoe je de schutting het beste kunt onderhouden. Het beste is om het hout vooraf te schilderen. Onderhoud met houtolie, beits of bruinoleum is ook prima. Een regelmatige verfbeurt of andere behandeling zal de levensduur van je tuinscherm verhogen. Een veel gehoorde klacht over houten schermen is groene aanslag. Als je buren er geen problemen mee hebben, dan kun je dat heel gemakkelijk verwijderen met een hoge druk spuit. Levert dat burenspanning op, dan is een emmer water en soda of schoonmaak azijn ook een perfecte oplossing.