Een burn out komt vaak niet uit het niets. Er zit vaak een vooral aan vooraf. Denk aan veel stress en een druk leven. Er zijn veel symptomen waaraan een burnout is te herkennen. zo’n 10 problemen van de Nederlandse beroepsbevolking heeft last van burn-out-verschijnselen.
Een voorbeeld van een burnout symptomen is hyperactiviteit. Je bent heel de dag door druk. Daarnaast is het korte lontje aanwezig en is er de neiging tot agressief en gewelddadig gedrag. Ook concentratieproblemen en vergeetachtigheid behoren tot de waarschuwingssignalen van een burnout. Ook het spreektempo van zinnen kan veranderen. Er is minder samenhang tussen zinnen.
Wat kan je doen tegen burnout symptomen?
Een burnout kun je dus aan voelen komen. Daarnaast kan je ondanks drukke werkzaamheden tijd voor jezelf uit trekken. Ook veel bewegen en grenzen bewaken behoren tot medicijnen om een burn out te voorkomen. Als het vervolgens niet meer lukt om weer op adem te komen en lucht te krijgen, dan is het belangrijk om hulp te zoeken. Het is zeker aan te raden om je klachten serieus te nemen en ze niet weg te wuiven. Dit voorkomt ook een burnout en zo kan je aan de slag blijven terwijl je ondertussen maatregelen neemt om ongezonde stress in de toekomst te voorkomen. Een burnout is namelijk genadeloos en dat wil jij en je omgeving niet.
Ook is het mogelijk om een burnout te behandelen. Het is gericht op het herkennen en anders omgaan met stress. Er wordt op een gestructureerde manier gewerkt om de balans weer op te zoeken. Zowel lichamelijk als geestelijke draagkracht wordt hersteld.
Let dus op als je jezelf herkent in deze burnout symptomen. Op deze manier kan je voorkomen dat je straks echt thuis zit met een burnout.